hast spegel

med hästen som spegel

I mer än 5000 år har hästen varit en del av människans liv.

I mitt liv har hästar funnit i mer än 50 år.
* Har du egen häst?
* Rider, kör eller hanterar du andras hästar?
* Gillar du att bara umgås med hästar?
* Är du rädd för hästar men skulle vilja våga släppa din rädsla?
Jag tror att hästen kan tillföra mycket till människans liv, mer än vi kanske tror och förstår.
Jag har arbetat aktivt över 30 år med hästar och samarbetet mellan häst och människa.
Behöver du inspiration till er relation eller hjälp att reda ut trassliga missförstånd, problem att leda, lasta, rida, hantera eller kommunicera?

Tillsammans kan vi utforska dina och hästens behov och möjligheter till utveckling och gott samarbete. Scrolla neråt för att läsa mer om hur jag jobbar och hur hästar fungerar.
Nyfiken? Klicka på knappen Kursverksamhet och läs mer, är du intresserad av min övriga verksamhet, klicka på knapparna nedan.

logga hast

med gemensamma rörelser och aktiv avspänning

För mig är samarbetet med hästen som att spegla sig i varandra.
Att välja ledorden Med Hästen som Spegel blev naturligt och vägledande.

I stunder av reflektion och djup förundran står det klart för mig att hästen är utsänd för att ge oss människor möjlighet att lära oss om oss själva.
Om våra olikheter, likheter, styrkor och svagheter och om våra tillkortakommanden.
Den lär oss om förlåtelse, om kärlek, om känslor och om vänskap. Den guidar oss genom rytm, balans och andetag.
Den lär oss om spänning och avspänning om beröring och medveten närvaro.
Hästen lär oss om vägledning, fokus, vilja och om nuet. Tillsammans kan vi gå långt både bokstavligt och bildligt.
Hur långt vill du gå tillsammans med hästar eller med hjälp av hästar?

Att hänga med hästar skall kännas roligt och tryggt

Drömmer du om att få umgås med trygga, energifyllda, positiva, personliga, vackra, lyhörda, mjuka, eftergivna och underbara hästar. Att det är just din häst eller den häst du vill hänga med.
Du kan boka mig för enskilda timmar, halvdagar, heldagar eller en hel helg.

Här nedan kan du läsa om förslag på olika upplägg för enskilda och grupper.

* Enskild träning för dig och din häst både på plats hemma hos dig, på någon anläggning eller hemma hos mig.
* Kanske ni är en grupp som vill träna tillsammans
* Du kommer hem till mig och tränar tillsammans med mig och någon av våra hästar.
* Jag kommer att hålla kurser på Ockelbo Ryttarförening, håll utkik under Kursverksamhet eller under Aktuellt på startsidan!

Med hjärtat i handen

Vi är energier, i mötet med en annan individ så strålar vi energi. Alla som klivit in i ett rum där någon är arg, irriterad eller upprörd vet både Att det känns och Hur det känns. På samma sätt kan vi känna när någon är glad, lugn, harmonisk etc. Även hästar känner av energier. I arbetet med hästar är det viktigt att man uppmärksammar och tar ansvar för vilka energier man utstrålar.
Hästar är en utmärkt samarbetspart vid sk Biohacking.
Biohacking är ett sätt där vi människor kan lära oss om vår biologi för att hitta sätt att träna olika förmågor. Ex träna vår andning, lära oss att känna igen signaler före stress, upptäcka spänning innan vi får migrän, huvudvärk eller annan smärta. Här kan hästen vara ett utmärkt redskap att lära oss att balansera vår egen biomekanik till avspänning, låg, långsam och rytmisk andning och till att lära känna vår kropp, våra känslor och tankar.

När det saknas en pusselbit

Brukar du känna att det ibland saknas något som att man inte ”får till det” eller att man inte ”når fram” till hästen. Här kan man ha god hjälp av att andas ut. Hästar är mycket känsliga för sinnestillstånd. Genom att notera våra andetag, andas ut, och tillåta sig själv att andas långa, låga och långsamma andetag brukar hästen snart släppa sin spänning och övergå till att våga lyssna till dina signaler och budskap.
När du andas högt uppe i brösten är spänd, stressad, irriterad eller kanske rädd, går hästens uppmärksamhet till att söka fara. Hästen blir orolig, spänd, rädd, inbunden och slutar att lyssna till dina budskap.
Andas ut!
Ibland saknas en pusselbit av kunskap eller verktyg. Då kan man behöva hjälp av ett tränat öga eller en tränare som delar sin erfarenhet och kunskap.

Kommunikation

Att budskap blir begripliga. Hur kommunicerar du med hästar?
Hästens hjärna skiljer sig markant från vår.
Den är hälften så stor och har delvis andra funktioner.
Hästen har ett dåligt korttidsminne, det är därför viktigt med upprepning samt att vara konsekvent.
Den har däremot ett bra långtidsminne så vi behöver vara uppmärksam på vad vi tränar.
Hästar handlar utifrån reaktion inte utifrån tanke eller känsla. Oftast kommer reaktionen utifrån tryck.
Fysiskt och mentalt tryck, ett tryck kan uppstår fysiskt genom att du berör hästen direkt med hand, borste, täcke eller annan utrustning eller mentalt genom att rikta fokuserat mentalt tryck mot hästen. Det kan också handla om att hästen känner av ett fysiskt eller mentalt tryck på avstånd och reagerar för det. Innan hästen tränats av oss människor är dessa reaktioner oftast utifrån primitiva beteenden så som flykt, spänning och eller försvar. När hästen är otränad ex ung eller oinriden så hanterar den saker utifrån ovan beskrivning. Varefter vi tränar in mönster och vanor handlar den utifrån inlärd reaktion, där det önskvärda är att den lär sig hantera sina primitiva instinkter så så som att fly, spänna sig, frysa eller försvara sig. Hästen lär sig bäst när den är trygg och avspänd, det är din uppgift att få den att vara det.

Hästen i fokus

Hästar är lixom vi ett däggdjur, vi har lika uppsättning skelettdelare och muskler om än i mindre storlek än en häst. Vi har ett ben extra som inte hästen har, det är vårt nyckelben. Hästar har inget nyckelben eftersom dom går på 4 ben till skillnad från oss som går på två ben.
Den andra stora skillnaden är att vi är rovdjur och hästarna är bytesdjur. När det kommer till vår anatomi så kan vi verkligen spegla oss i hästen och dess rörelsemönster.

Du i fokus

Vi har huvudansvaret för guidning och fördelning av arbetsuppgifter och vägledning när det kommer till att hantera, umgås och arbeta med hästar.
Så småningom när vi har utvecklad ett starkt band och samarbete kan vi i olika sammanhang överlämna guidningen och utförandet till hästen. Vi har också ett stort ansvar att vara medvetet närvarande för att kunna svara på hästens frågor, skapa trygghet och förtroende.

Aktiv Avspänning och balans

När hästen blir ”oren” halt eller ovillig på annat sätt behöver vi stanna upp och fundera över vad som kan ha hänt. Den första frågan är såklart, kan hästen ha skadat sig eller hur är det ställt med utrustningen vi använder?
Den andra viktiga frågan är, hur mår jag? Det är viktigt att våga stanna upp och se över sin nivå av stress, spänning och obalans hos oss själva. Hästen speglar sig i oss och vi speglar oss i hästen. Ibland är det klurigt att veta om det var hönan eller ägget som kom först.

Frågor eller funderingar?

Det kostar inget att fråga!